Ressurser
Sikker innlogging. Her logger du inn for å sende oss dokumenter, fylle ut skjemaer og for å få tilgang til pasientinformasjon.
Du trenger BankID for å logge inn.
IbsenSykehusene - Senter for lipødem
Møt teamet
Lipødem og kosthold
Lipødem og kosthold kan være et utfordrende tema. Lipødem pasienter kan oppleve å bli oppfattet som overvektige, ettersom kunnskapsnivået om sykdommen er begrenset, tildels også i helsevesenet.
Men det er viktig for pasienter med lipødem å kontrollere vekten gjennom hele livet. Ved øket vekt er det en risiko for at plagene og symptomene ved lipødem også øker.
Gjennom vår mangeårige erfaring med overvekt og fedme har vi erfaring med vedvarende oppfølging av pasienter med spesielle kostholdsbehov, gi motivasjon og systematisk oppfølging.
Vårt prinsipp innen kostholdsrådgivning er individuell tilpasning. Det er viktig at en kostholdsplan bygges opp rundt maten du faktisk liker. Da er det lettere å gjennomføre en kostholdsplan i hverdagen, for det er jo de er det flest av.
Det er flere studier underveis som ser på betydningen av kosthold for lipødem. Vår anbefaling er å holde seg til et kosthold som er gjennomførbart i hverdagen, slik som Middelshavskostholdet, eller lignende.
Postoperativt kosthold for lipødem
Det er mange meninger om kosthold postoperativt. Christian Lyckander, klinisk ernæringsfysiolog på IbsenSykehusene, har den klare anbefalingen at et proteinrikt, næringsrikt, lett fordøyelig og sunt kosthold som er basert på dine preferanser er veien å gå.
Som nyoperert er kroppen din i en gjenoppbyggingsfase, og det er fornuftig å sørge for rett næring i denne perioden.
Lipødem, fedme – eller begge deler?
Lipødem og overvekt er ulike, men beslektede sykdommer. Pasienter med lipødem kan også være overvektige. Overvektige og sykelig overvektige pasienter har normalt og rikholdig underhudsfett i tillegg til fett lagret i og omkring de indre organer.
BMI 25 til 30 regnes som overvekt
BMI 30 og over sykelig overvekt
Lipødem pasienter kan ha en høy BMI som kan tilsvare overvekt eller sykelig overvekt, men de skiller seg allikevel fra denne gruppen på flere avgjørende punkter:
Ikke typisk forhøyet blodsukker, insulin resistens eller diabetes type 2
Underrepresentert med hensyn til hjerte- og karlidelser
Forholdstall mellom livvidde og hofte/lår/legg
Unormalt, bindevevslignende fettvev
Det finnes imidlertid fellestrekk mellom lipødem og overvekt:
Øket belastning på de vektbærende leddene i underkroppen
Utvikling av artrose i kneledd
Pyskososiale faktorer som depresjon, sosial isolasjon og angstlidelser
Livslangt behov for å regulere kosthold
For pasienter som lider av både overvekt og lipødem, finnes det også mulighet for en individuelt tilpasset, sammensatt behandling av begge sykdommene. Det kan være ønskelig å sørge for en vektreduksjon før man starter med lipødembehandling og fettsuging for nettopp å optimalisere effekten av fettsugingen.
Kontakt oss dersom du ønsker veiledning angående kosthold under lipødem behandling, eller om du har spørsmål knyttet til kosthold generelt.
Anti-inflammatorisk kosthold
Et anti-inflammatorisk kosthold fokuserer på matvarer som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen. Symptomer ved kroniske sykdommer som lipødem med inflammatoriske trekk synes å respondere godt på et anti-inflammatorisk kosthold. Det er igangsatt flere forskningsprosjekter for å undersøke sammenhengen nærmere.
Hospitering for fysioterapeuter med interesse for lipødem
Er du fysioterapeut med interesse for lipødem? Vi tilbyr interesserte fysioterapeuter muligheten til å hospitere under lipødemoperasjoner på IbsenSykehuset Porsgrunn med Dr. Bård Nordang og Dr. Ashwin Reddy.
Behandling av lipødem er et tverrfaglig prosjekt, og vi ønsker derfor at fysioterapeuter skal få god innsikt i den operative behandlingen. Vi på vår side har mye å lære av dere om for- og etterbehandling.
Kliniske ernæringsfysiologer på IbsenSykehusene har også mulighet til å følge opp pasienter som har behov for kostholdsveiledning eller tilpasning av kostholdet – da særlig i anti inflammatorisk retning, eller for vektreduksjon.
Det er også mulighet for fysioterapeuter til å følge ‘sin’ pasient under operasjonsforløpet, dersom pasient og fysioterapeut har ønske om dette.
Forbehandling med kompresjonstøy, riktig tilpasning av kompresjonstøyet, og god postoperativ behandling er viktige elementer for å sikre en god behandling for pasientene.
Riktig kompresjonsbehandling er et viktig bidrag for å sikre pasientene et så problemfritt forløp som mulig, og redusere komplikasjonsrisiko. Det er også svært viktig for å redusere postoperative smerter.
For de pasientene som følger konservativ behandling er dere fysioterapeuter de primære behandlere når pasienten har fått stilt diagnose.
Vi ber om at du sender oss en e-post dersom du er interessert, der du forteller litt om deg selv, din erfaring med og interesse for behandling av lipødem, om du har en pasient du ønsker å følge, eller om du ønsker ren hospitering. Vi vil deretter ta kontakt for å avtale nærmere.
Kontakt Venhild for mer informasjon