Kosthold og lipødem
Lipødem og kosthold kan være et utfordrende tema. Lipødem pasienter kan oppleve å bli oppfattet som overvektige, ettersom kunnskapsnivået om sykdommen er begrenset, tildels også i helsevesenet.
Men det er viktig for pasienter med lipødem å kontrollere vekten gjennom hele livet. Ved øket vekt er det en risiko for at plagene og symptomene ved lipødem også øker.
Vi har lang erfaring med vedvarende oppfølging av pasienter med spesielle kostholds- og ernæringsbehov. Som største aktør innen behandling av overvekt og fedme vet vi at motivasjon og systematisk oppfølging er viktige verktøy for pasienter å ta i bruk for mestring av egen sykdom.
Vårt prinsipp innen kostholdsrådgivning er individuell tilpasning. Det er viktig at en kostholdsplan bygges opp rundt maten du faktisk liker. Da er det lettere å gjennomføre en kostholdsplan i hverdagen, for det er jo de er det flest av.
Det er flere studier underveis som ser på betydningen av kosthold for lipødem. Vår anbefaling er å holde seg til et kosthold som er gjennomførbart i hverdagen, slik som Middelshavskostholdet, eller lignende.
Anti-inflammatorisk kosthold
Et anti-inflammatorisk kosthold fokuserer på matvarer som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen. Symptomer ved kroniske sykdommer som lipødem med inflammatoriske trekk synes å respondere godt på et anti-inflammatorisk kosthold. Det er igangsatt flere forskningsprosjekter for å undersøke sammenhengen nærmere.
Betennelse er en naturlig respons i kroppen på skade eller sykdom, men når det blir kronisk kan det føre til helseproblemer slik som hjertesykdom, diabetes og kreft. Symptomer ved andre sykdommer eller tilstander slik som lipødem kan forverres av kroniske betennelsestilstander.
Det å spise et anti-inflammatorisk kosthold er ikke en erstatning for medisinsk behandling. Et anti-inflammatorisk kosthold kan imidlertid bidra til å støtte kroppens naturlige betennelsesrespons og forebygge utviklingen av kroniske sykdommer.
Matvarer i et anti-inflammatorisk kosthold
- Frukt og grønnsaker, spesielt de med høyt innhold av antioksidanter som bær, grønnbladet grønnsaker, rødbeter, gulrøtter, paprika og tomater.
- Fisk med høyt innhold av omega-3-fettsyrer, som laks, sardiner, makrell og ørret.
- Helkorn og belgfrukter, som bønner, linser, erter og quinoa.
- Nøtter og frø, som valnøtter, mandler, chiafrø og linfrø.
- Krydder og urter som ingefær, gurkemeie, hvitløk og oregano.
Matvarer som bør unngås eller begrenses
- Raffinert sukker og bearbeidet mat.
- Rødt kjøtt og prosessert kjøtt, slik som bacon og pølser.
- Transfett og mettet fett, som finnes i matvarer som margarin, smør, ost og kjøttprodukter.
- Matvarer med høyt innhold av omega-6-fettsyrer, slik som vegetabilske oljer som maisolje, solsikkeolje eller soyabønneolje.
Middelshavsdiett / kosthold
Middelhavsdietten er kjent for å være en anti-inflammatorisk diett. Den inkluderer mye frukt og grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, nøtter og frø, fisk og sjømat, og olivenolje. Middelhavsdietten inneholder også moderate mengder meieri, egg, fjærkre og rødt kjøtt.
Dette kostholdet er rikt på antioksidanter, fiber og omega-3 fettsyrer, som alle har blitt vist å ha anti-inflammatoriske egenskaper. Antioksidanter hjelper kroppen å beskytte seg mot skade fra frie radikaler, som kan bidra til betennelse.
Fiber bidrar til å regulere fordøyelsessystemet og kan redusere betennelse i mage-tarmkanalen. Omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere betennelse i kroppen og støtte hjertehelsen.
En middelhavsdiett innholder også krydder og urter – oregano, basilikum, rosmarin og hvitløk, som alle har anti-inflammatoriske egenskaper.
Forskning har vist at et middelhavsdiett kan bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og kreft. Det kan også hjelpe til med å redusere betennelse i kroppen og forbedre den generelle helsen og velvære.
Klinisk ernæringsfysiolog Christian Lyckander har også deltatt på webinar for NLLF, og snakket om blant annet betydning av anti-inflammatorisk kosthold for pasienter med lipødem.
Det finnes mange meninger, men lite forskning, så det ideelle kostholdet for lipødem vet vi ikke enda hva er. Fokuset er på å følge et kosthold som passer deg: et kosthold som en naturlig del av livet og hverdagen.
Kompresjonstøy og konservativ behandling
Konservativ behandling av lipødem er kombinasjonen av fysioterapi og vektkontroll. Mange kommer til fysioterapeut etter at diagnose er stilt hos lege. Fysioterapien går ut på behandle og lindre betennelsestilstanden i fettvevet hos lipødempasienter.
Kompresjonstøy er et viktig redskap i behandlingen av lipødem. Ved konservativ behandling gir kompresjonstøyet en betennelsesdempende effekt i underhudsvevet. Kompresjonsbehandlingen er ofte livslang for lipødempasienter, også etter kirurgisk behandling.