For helsepersonell

For helsepersonell

Ta kontakt med oss om du er fysioterapeut som ønsker hospitering, fastlege som søker epikrise for din pasient, eller annet helsepersonell som søker informasjon om lipødem.

Bakgrunnselement
Bakgrunnselement
Bakgrunnselement
Lipødem logo hvit

Lipødemutredning

Lipødem er en kronisk, smertefull progredierende sykdom som hovedsakelig rammer kvinner. Forskning peker i retning av en genetisk tendens til ødem i fett og bindevev rundt ekstremiteter. Det synes også å være en hormonell komponent, ettersom man ser symptomdebut, eller symptomforverring ved hormonelle hendelser som pubertet og graviditet. Sykdommen deles inn i stadier, fra 1 til 4, basert på utviklingen. Man referer også til typer, avhengig fordelingen av det sykelige fettvevet.

Våre leger stiller diagnose på at pasienter har lipødem før pasienter behandles.

  • Diagnosen stilles på bakgrunn av gjennomgang av relevant sykehistorie, symptomer og klinisk undersøkelse.
  • Enkelte pasienter blir også henvist til karkirurgisk vurdering mtp åreknuter som kan komplisere kirurgi, og kreve forbehandling hos karkirurg.
  • Vi hensyntar BMI grenser fordi obesitas kan være ledsager diagnose til Lipødem. Vi anser at ved en BMI som overstiger 35 og midje høyde indeks som overstiger 0,5 bør pasienter anbefales forbehandling med obesitas kirurgi, eller medikamentell behandling med oppfølging hos klinisk ernæringsfysiolog før lipødemkirurgi.
Bakgrunnselement
Bakgrunnselement

Lipødembehandling

Pasientene

  • Vi behandler pasienter med alle grader og stadier av lipødem.
  • Vi foretar reoperasjoner av pasienter som er behandlet andre steder.
  • I tillegg behandler vi pasienter med lipolymfødem, der lymfesystemet har blitt påvirket av lipødem. De to siste pasientgruppene har en høyere komplikasjonsrate.


Behandlingen

Vi deler behandlingen grovt sett i tre deler i henhold til internasjonale retningslinjer:

  • Kosthold og trening.
  • Kontakt med fysioterapeut og kompresjonstøy og eventuelt pulsatorbruk.
  • Kirurgi ved smerter i affisert vev. Det tas også hensyn til funksjonelle problemer mtp daglig funksjon, samt leddproblematikk.

WAL (Water assisted liposuction)

Vi benytter WAL (Water assisted liposuction), eller vannbasert fettsuging. Først injiseres en løsning av saltvann og anestetika (Kleins blanding) inn i det området som skal behandles. Dette bidrar til å løse opp fettcellene og gjør dem lettere å fjerne. Deretter blir en spesiell kanyle satt inn i huden, og en strøm av vann under høyt trykk brukes til å løsne og fjerne fettcellene fra det omkringliggende vevet. På denne måten er det mulig å fjerne store mengder uønsket og sykelig underhudsfett fra kroppen.

En av fordelene med vannbasert fettsuging er at det kan fjernes mer patologisk fett med mindre traumer og risiko for skade på omliggende vev sammenlignet med andre typer fettsuging. En annen fordel er at det medfører mindre blødning og hevelse og en raskere rehabiliteringstid.

Som med alle kirurgiske prosedyrer, er det en viss risiko forbundet med vannbasert fettsuging, inkludert infeksjoner, blødninger, anemier og allergiske reaksjoner på anestetika.

Bakgrunnselement
Bakgrunnselement
Bakgrunnselement

Preoperativ vurdering, postoperativ oppfølging og rutinekontroll

Diagnose

Pasientene blir vurdert av kirurg for lipødem diagnose før operasjonen.

Inneliggende kirurgi

Postoperativt har vi som eneste private sykehus i Norge valgt å ha pasientene inneliggende for overvåking, væske- og smertebehandling. I stedet for at pasientene ligger på hotell, har vi etablert en sengeavdeling overvåket av intensivsykepleiere, kirurg har vakt. Der kan pasienten ligge 1-2 døgn mtp vurdering av kompresjonsbehandling, samt monitorering av blodtrykk/puls/samt Hb. Dette pga at denne pasientgruppen kan påvirkes klinisk av store operasjonsområder herunder sirkulasjonsproblemer og lavere blodprosent grunnet væskefortynning. 

Rutinemessig behandles våre pasienter som ved en sykehusavdeling. De får dermed visitt etter operasjon og utskrivningssamtale ved lege, i tillegg til postoperativ visitt og oppfølging av intensivsykepleier på post. I tillegg monitorers blodtrykk, puls, Hb og diurese mm.

Pasienten har i forkant gjort avtaler med fysioterapeutene som gjør oppfølging, samt kontaktes etter rutiner lagt av IbsenSykehuset Porsgrunn i dagene etter operasjonen.

  • Alle pasientene har med kontaktinformasjon og er bedt om å ta direkte kontakt med operatør/kirurg ved behov.
  • Det inngår også i den postoperative rutinen at alle lipødem pasienter kontaktes av sykepleier per telefon på andre eller tredje samt tiende postoperative dag.
  • Pasientene rådes til å kontrollere Hb og sår 5 dager postoperativt.
  • Kontroll etter 3, 6 og 12 måneder.
  • Total oppfølgingstid for pasientene etter lipødem kirurgi er dermed 12 måneder.
Bakgrunnselement
Bakgrunnselement
Bakgrunnselement