Lipødembehandling
Lipødem er en kronisk, smertefull sykdom i fettvev. Bena til lipødempasienter blir ofte forholdsmessig store -«tømmerstokk ben». Tyngdefølese, smerte ved berøring, trykksmerter og blåmerketendens er typiske symptomer. Lipødem kan også forekomme i alle kroppsdeler der vi har fettvev.
Behandlingstilbudet for lipødem er i dag begrenset, både i det offentlige og i det private helsevesenet.
Dette er en pasientgruppe som på mange måter er usynlig. Plagene, smertene og de psykososiale faktorene pasientene utsettes for har fått liten plass i det offentlig rom.
Bakgrunn og overordnet perspektiv for lipødem behandling
IbsenSykehusene er den ledende nasjonale aktøren innen overvekt- og metabolsk kirurgi. På bakgrunn av våre erfaringer og kompetanse innen dette området ønsker vi å tilby pasienter med andre fettvevssykdommer (adipøse sykdommer) behandling.
Både lipødem og fedme er adipøse sykdommer som over tid gir tydelige somatiske og psykologiske følger, og i stor grad påvirker livskvalitet og funksjonsevne.
Målet for lipødem behandlingen
- Vi kan ikke kurere lipødem.
- Lipødem er en kronisk sykdom.
Men vi kan øke livskvaliteten din, behandle smertene dine og øke bevegeligheten.
Det å kunne ta ‘livet sitt tilbake’ er viktig for mange. Da har det stor betydning å kunne komme seg ut på tur, å kunne stå i jobb og delta aktivt i hverdags -og samfunnslivet.
For mange har det også en betydning at utseende normaliseres – å ikke se annerledes ut.
Hva er lipødem?
Lipødem er sykdom som stort sett rammer kvinner. Det er en er en smertefull tilstand i fettvevet som skyldes inflammasjon (betennelse) og strukturelle endringer av fettvevet i beina, rumpe og til en viss grad i overarmer. Hele armen, og mage kan også affiseres.
Årsaken er ikke helt klarlagt, men genetisk disposisjon er vesentlige.
Forekomsten (prevalensen) er usikker, men finnes hos om lag 8-10 % av kvinner ifølge enkelte kilder, mens andre peker på at disse tallene er urealistisk høye, og at det er vanskelig å si noe om forekomst så lenge det er begrenset med studier på området.
Kombinasjonen av uvanlig fettfordeling, tyngdefølelse, trykkømfintlighet, unormal utvikling av blåmerker og hematomer er karakteristisk for lipødem.
Sykdommen er smertefull og kan utvikles i ulike livsfaser, gjerne trigget av hormonell påvirkning. Problemene kan starte i forbindelse med pubertet, fødsel og overgangsalder. I slike perioder med hormonell påvirkning kan enkelte også oppleve en forverring av symptomene.
Vi vet ikke hva som starter eller trigger inflammasjonen og de patologiske endringene i fettcellene, men symptomene og virkning på funksjonsnivå og -evne er vel dokumentert.
Behandling av lipødem er sammensatt og tverrfaglig med kombinasjon av fysikalsk- og trykk behandling, kosthold, fysisk aktivitet samt mestring som viktige elementer.
De siste årene er det utviklet operativ behandling med spesialisert fettsuging og fjerning av affisert fettvev.
Longitudinell fettsuging med «Water Assisted Liposuction» (WAL) har gitt mange lipødem pasienter effektiv behandling og nytt håp.
Det finnes nasjonale retningslinjer i noen få land, disse er samlet i litteratur/kilde listen.
I Norge er det offentlige operative tilbudet sterkt begrenset og langt under det kliniske behovet, jf prevalens på ca 11 %. Det er i skrivende stund ett prosjekt i Bergen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus, samt et lokalt behandlingstilbud på UNN.
Vektkontroll og lipødem:
Vi ser at enkelte pasienter har begge sykdommene. Er pasientene sykelig overvektige vil lipødem symptomene forverres: det er derfor naturlig å starte med vektreduserende tiltak hos denne gruppen. Vårt utgangspunkt er at lipødembehandling skal være en behandling for lipødem og ikke for fedme. For pasienter med fedme er ikke fettsuging en effektiv behandling.
For pasienter som har sykelig overvekt og lipødem er god pasientkommunikasjon viktig, da det synes å være en viss motstand for aksept av sameksistensen av tilstandene.
BMI grenser for lipødem pasienter kan i praksis skille seg noe fra andre, og bør tolkes individuelt: pasientene har bl.a. ikke en jevn fordeling av fettvevet, og kan være relativt slanke oventil og med større fettkonsentrasjoner på de nedre ekstremiteter.
Sameksistens av store mengder vanlig fettvev, visceralt fett og lipødem fettvev medføre at det må settes en prioritert behandlingsrekkefølge. Her er det viktig med en vurdering av fettfordelingen. Livvidde, og forholdet mellom høyde og liv er her viktige parametre, ettersom de er mål på om fettet er sentralt plassert, slik som er typisk hos pasienter med fedme.
Dette, kombinert med høy BMI er klare indikatorer på at fedme må behandles, og pasienten må ned i vekt før lipødem tilstanden behandles. En vektnedgang vil medføre at pasienten sannsynligvis vil ha behov for færre lipødem fettsuginger i etterkant.
Konservativ behandling av lipødem
1. Kosthold
2. Aktivitet og trening
Fysisk aktivitet, spesielt lav-impact øvelser som svømming og yoga, kan lindre smerte og forbedre livskvaliteten.
2. Kompresjon
Bruk av kompresjonstøy, strømper, og bandasjer kan bidra til å redusere hevelse og forbedre sirkulasjonen.
Diagnose og forbehandling av lipødem
Før legekonsultasjon
- Alle pasienter må fylle ut medisinsk vurderingsskjema for lipødem før legekonsultasjon. Her oppgir de vitale mål for affiserte områder samt symptomer slik som trykksmerter, blåmerketendens, tyngdefølelse, åreknuter og andre plager eller sykdommer. 1
- Informasjonssamtaler med henholdsvis sykepleier og koordinator.
- Ved videokonsultasjon sendes bilder i forkant.
- Diagnose stilles på bakgrunn av kliniske vurdering
Legekonsultasjon enten ved fysisk oppmøte eller videokonsultasjon.
- Pasienten får diagnose og kan da søke om dekning av kompresjonstøy gjennom fysioterapeut. Vår erfaring er at det er stor forskjell på de ulike helseregionene i forhold til dekning av kompresjonstøy.
Forberedelser til operasjon
- Pasientinformasjon om den aktuelle behandlingen og kompresjon.
- Pasient ordner selv med forbehandling hos fysioterapeut og bestilling av kompresjonstøy.
- Kirurg ringer pasient ca. 1 uke før operasjon
BMI grense
- BMI grense for operativ behandling av lipødem er hos oss satt til BMI 35, samt en høyde/liv ratio på 0,5 – eller livvidde på 80 cm eller mindre. Årsaken til at vi benytter livvidde er at det forteller oss mye om pasienten har visceralt fett, og dermed har enten fedme alene, eller fedme og lipdøem. Dette er en sterk indikator på metabolsk sykdom, og en typisk lipødem pasient vil dermed ikke ha fettmasse konsentrert rundt livet – ‘kulemage’, ‘eplefasong’ osv.
Pasienter som ikke møter disse kravene, må forbehandles for fedme
- Medikamentell behandling med glutaminer (GLP-1 analoger) under oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog i 3 måneder. Forventet vekttap er ca inntil 10 % av total kroppsvekt
- Operativ behandling: OAGB (One Anastomosis Gastric Bypass) eller RYGB (Roux en Y Gastric Bypass). OAGB vil gi en større vektnedgang – inntil 100% av overvekten, dvs BMI 25. Gastric Sleeve (restriktiv kirurgi) er også en opsjon med forventet vektnedgang på ca 70 %.
Operasjonsområder - oppdeling
- Legger
- Innside forside utside lår
- Bakside lår og sete
- Armer
- Mage? Knudrete ømt lipødemvev ved spesielt symfyse og navelområdet.
- Korsrygg, hudfolder på rygg?
Operativ behandling
Forbehandling karkirurg
- Forbehandling hos karkirurg er kun indisert hos et fåtall pasienter ifølge vår erfaring, men må påregnes hos enkelte. Behandlingen vil i så fall bli planlagt å gjennomføres før lipødem behandlingen.
Behandlingsprinsipp
- Fjerning av så mye lipødemt fettvev som mulig under en enkelt behandling: Lipødem rester er uønsket ettersom de kan føre til behov for ny behandling etter relativt kort tid, da signalstoffene som generer lipødemt fettvev aktiviseres på nytt.
Operativ metode
- Longitudinell fettsuging med WAL og Kleins væske. 2
- Reduserer risiko for skader på kar-og lymfesystem.
- Full narkose der mulig for å sikre rask mobilisering postoperativt. Evt spinal.
- Operasjonen gjennomføres ikke dersom pasient ikke har med kompresjonstøy.
2 Kleins formula: Xylocain®adrenalin 10 mg/ml + 5 mg/ml 1 del, NaCl 9 mg /ml 10 deler, samt 1,5 ml NaHCO3 500 mmol/liter til 10 ml av ovennevnte løsning (3).
Postoperativt
PO avdeling
- Overnatting med observasjon ved erfaren PO sykepleier eller anestesisykepleier
- Smertestillende behandling
- Blodprøver, som Hb og Glu
- Mobilisering
- Justering kompresjonstøy og gjenta informasjon om betydningen av kompresjon for behandlingseffekt
Oppfølgingssamtaler
- Oppfølgingssamtale med strukturert skjema foretas av sykepleier dag 3 eller 4 postoperativt
- Oppfølgingssamtale lege 1 måned postoperativt
Kirurgisk behandling av lipødem
1. Kosthold
2. Kompresjon
3. Kirurgi - Vannassistert fettsuging (WAL)
4. Aktivitet og trening
Bruk av kompresjonstøy, strømper, og bandasjer kan bidra til å redusere hevelse og forbedre sirkulasjonen.
Pris
Kr 72.850,-
Pris per område og pr operasjon
Overnatting og postoperativ pleie inkludert
Spesialpriser vil forhåndsavklares for pasienter som på grunn av lav BMI kan behandles for flere områder samtidig.
Behandling inkluderer hele behandlingsforløpet, narkose, utstyr, mat osv
Pris dekker ikke kompresjonstøy eller forbehandling karkirurg
Behandlingsprinsipp er at det fjernes så mye lipødem fettvev som mulig fra hvert enkelt område. Operasjonsmetode er longitudinell fettsuging med WAL og Kleins væske.
WAL metoden – vann assistert fettsuging / Water assisted liposuction
Lipødem behandling med vann assistert fettsuging – WAL
Prosedyren, teknikken, utførelsen og behandlingsopplegget er svært viktig for å oppnå et godt resultat for pasienten. Hovedmålet for behandlingen er reduksjon av smerter, symptomlindring og øket livskvalitet.
Plastikkirurg Bård Nordang ved IbsenSykehuset Porsgrunn vektlegger at lipødem behandlingen skal foregå område for område. Dette for å sikre at lipødemfettvevet fjernes i så stor grad som mulig på ett sted før man går videre til neste område. Dersom dette ikke gjøres, er det større mulighet for at det lipødem forandringene kan komme tilbake på samme sted. Det vil aldri være mulig å fjerne alt av lipødemvev, men ved godt kosthold og stabil vekt, vil man kunne minimere risikoen for at det kommer tilbake og gir symptomer senere.
Lipødem behandlingen foregår i første hånd ved hjelp av spesialutstyr for fettsuging, ‘Water Assisted Liposuction’, (WAL) der det sykelige bindevevslingnende fettet fjernes effektivt og skånsomt.
Vann assistert fettsuging – Water assisted liposuction (WAL)
Denne fettsugingsmetoden er spesielt skånsom – både mot lymfesystemet samt postoperativt, samtidig som det gir gode behandlingsresultater.
Mulige bivirkninger eller komplikasjoner ved behandlingen kan være en eller flere av følgende tilstander:
- Blåmerker
- Hevelse
- Blodansamling
- Konturdeformiteter
- Seromer
- Infeksjon
- Lavt hemoglobinnivå postoperativt
- Svimmelhet
Operasjoner i serie
Lipødem behandlingene foregår i en serie operasjoner der det er viktig at alt det syke fettvevet fjernes i så stor grad som mulig – mest mulig av lipødemvevet fjernes. For enkelte pasienter kan det syke fettvevet affisere legger, lår, sete og armer. Enkelte opplever også utvikling av ømt knudrete vev på nedre del av magen.
Det er begrensninger for hvor mange liter fettvev som kan fjernes på en og samme gang. Grunnen til dette er rett og slett pasientsikkerhet. Denne begrensningen bidrar også til viktigheten av å gjøre ferdig ett område før kirurgen går videre til det neste området.
De viktigste punktene
- Behandlingstider på mellom 1 og 3 timer for ett område
- Behandlingen foretas som regel under full narkose, unntaksvis med spinalbedøvelse
- Inneliggende behandling – du overnatter på sykehuset under medisinsk tilsyn
- Pasient følges opp av lege postoperativt
- Minimum opphold mellom behandlingene er 8 til 12 uker
- Lengden på oppholdet mellom behandlingene vurderes individuelt i samråd med behandlende lege
- Du kommer til jevnlige kontroller i et år etter inngrepet
Behandling av lipødem med vannbasert fettsuging har store fordeler i forhold til tradisjonelle fettsugingsmetoder, ettersom behandlingen er mer skånsom. Lymfesystemet skånes i størst mulig grad. Metoden bidrar også til å unngå oppsamling av blod (hematom) og vevsvæske (serom). I tillegg er både behandlingstiden og restitusjonstiden kortere, og pasientene får et bedre behandlingsresultat fordi kirurgen kan fjerne større mengder sykt vev på en tryggest mulig måte.
Behandlingsmetode, kirurgens erfaring og teknikk er samlet med på å gi et godt resultat.
Kirurgen etterstreber at huden skal få et så godt kosmetisk resultat som mulig. Dette er enklere å få til ved grad 1 lipødem, enn ved grad 2 og 3 lipødem, eller ved lipolymfødem. Ved de sistnevnte tilstandene kan enkelte oppleve at huden ikke trekker seg godt nok sammen, og man kan trenge lårplastikk eller armplastikk.
Her er bruk riktig bruk av kompresjonstøy uvurderlig i den postoperative fasen. Kompresjonen er med på å presse huden inn mot kroppen, slik at det tomme rommet etter lipødemvevet presses tilbake i en naturlig form.
Behandlingsmetoden for lipødem som Dr. Nordang og Dr Reddy benytter har også den fordelen at resultatet blir så jevnt som mulig, selvsagt avhengig av graden pasienten har som utgangspunkt, og hvor hardt affisert den enkelte er. Det skal også her nevnes at behandlingen for lipødem ikke er et kosmetisk inngrep, men behandling for funksjonelle plager.
Pasienter forteller at de opplever en umiddelbar bedring av lipødem smertene etter lipødem behandlingen med vannbasert fettsuging. Man må regne med noe operasjonsubehag og smerter som ved ethvert operativt inngrep – men det er noe annet enn lipødem smertene.
Det foregår hele tiden forskning på denne tilstanden, og våre kirurger holder seg kontinuerlig oppdatert.
Fysioterapi, kompresjon og lipødem behandling
Fysioterapi og kompresjonsbehandling er en viktig del av lipødem behandlingen. Behandling av lipødem er et tverrfaglig prosjekt der kliniske ernæringsfysiologer, fysioterapeut, leger og sykepleiere inngår. Å knytte kontakt med, og samarbeide med en dyktig fysioterapeut som kan lipødem er viktig for et vellykket behandlingsresultat.
Ibsensykehusene har etablert samarbeid med fysioterapeuter med interesse og spesialkompetanse for lipødem. Vi har også etablert et hospiteringsprogram for fysioterapeuter.
Husk at ansvaret for valg av korrekt kompresjonsprodukt er fysioterapeutens.
Konservativ behandling
Konservativ behandling av lipødem er kombinasjonen av fysioterapi og vektkontroll. Mange kommer til fysioterapeut etter at diagnose er stilt hos lege. Fysioterapien går ut på behandle og lindre betennelsestilstanden i fettvevet hos lipødempasienter.
Kompresjonstøy og konservativ behandling
Kompresjonstøy er et viktig redskap i behandlingen av lipødem. Ved konservativ behandling gir kompresjonstøyet en betennelsesdempende effekt i underhudsvevet. Kompresjonsbehandlingen er ofte livslang for lipødempasienter, også etter kirurgisk behandling.
Kirurgisk behandling
Før vi utfører lipødemkirurgi er det viktig at du har fått kontakt med en fysioterapeut med den nødvendige kompetansen innen fagområdet. Fysioterapeuten kan ta mål og tilpasse riktig kompresjonstøy for deg. Likeså er den postoperative etterbehandlingen med fysioterapeut nødvendig for å sikre et best mulig behandlingsresultat, og fremskynde restitusjonen.
Kompresjonstøy og kirurgisk behandling
Kompresjonsbehandlingen bidrar til at underhudsvev og hud presses sammen igjen etter kirurgien. I tillegg virker kompresjonsbehandlingen smertestillende, og lindrende på post-operativt ubehag. Kompresjon skal brukes det første året etter operasjon
Når må jeg bestille kompresjonstøy ved kirurgi?
Kompresjonstøy må bestilles i god tid før operasjonen. Kompresjonstøyet du har brukt før operasjonen kan benyttes til operasjonen og under de 3 til 4 første ukene etter operasjonen. Du vil i løpet av denne perioden ha øket volum og hevelse i operasjonsområdet og vil etter ca. 4 uker måtte bestille og få tilpasset nytt kompresjonstøy. Dette vil være i en mindre størrelse enn kompresjonstøyet du har brukt under forbehandlingen og postoperativt. Du kles på kompresjonstøyet mens du fremdeles er på operasjonsstuen.
Kompresjonsbehandling
Kompresjonsbehandling er viktig både med tanke på ødemer og hevelse, virker smertelindrende, og er avgjørende for det endelige resultatet etter operasjonene. Vi kler på deg kompresjonen allerede på operasjonsstua, og når du kan reise deg selv vil du få hjelp med å korrigere denne skikkelig. Kompresjonsbehandlingen er ofte livslang for lipødempasienter, også etter kirurgisk behandling.
Obs! Ved smerter, sårhet eller sterkt ubehag ved kompresjonsbruk, kontroller at kompresjonen sitter riktig, og sjekkhuden under. Om du overser dette kan det oppstå komplikasjoner som trykksår eller nekrose i huden.
Kvalitet
Kvaliteten på kompresjonstøy til armer og ben skal være kompresjon av minimum klasse II, og skal være flatstrikket. Målsydd kompresjon bestilles av fysioterapeut i god tid før inngrepet. Noen uker etter inngrepet er det nødvendig med nye mål, da du vil ha minsket i størrelse.
Kompresjonstøyet kan bestilles med diverse tillegg, slik at de dekker nøyaktig ditt behov, og gir deg den beste passformen.
Ben
Kompresjon skal brukes døgnet rundt i minst tre måneder, men du kan sove uten etter dette. Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert.
Tøyet kan bestilles med hygieneåpning. Trykket rundt skrittet vil ofte bli høyere med sømmene i åpningene og har man ødem i underlivet vil denne løsningen gjøre det verre. For operasjoner på sete kan det være aktuelt med hygieneåpning da det kan være smertefullt å dra ned kompresjonstøyet ved toalettbesøk. Ved operasjoner på ben er det ikke like aktuelt. Ved mye ødem kan det være aktuelt med ekstra kompresjon utenpå kompresjonstøyet.
Alternativer som kan være aktuelle, er justerbare wrapbandasjer, som kan bestilles i alle fasoner og varianter.
Alternativet er å bruke kompressionsbind. Dette kan være kortelastisk, som også kan brukes om natten eller langelastisk. Denne bør taes av om natten.
De fleste vil ha god nytte av dobbeltkompression.
Armer
Kompresjonen skal dekke hele armen, selv om du bare opererer overarmene.
En bolero fasong vil gi god kompresjon for armene. I tillegg vil du antakeligvis ha behov for kompresjonshansker, da hendene vil bli hovne om du kun har ermer.
De samme anbefalinger gjelder for bruk som ved kompresjonstøy til ben – kompresjonen skal brukes døgnet rundt i minst tre måneder, men du kan sove uten kompresjon etter dette. Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert.
Buk
Her finnes det på samme måte flere typer av kompressjon. Sjekk med din fysioterapeut eller bandasjit. Vi kan også være behjelpelig med råd men husk at ansvaret for valg av korrekt kompresjonsprodukt er fysioterapeutens.
Belter kan brukes, men husk at man ofte får ødem i underlivet og må ha kompresjon her i tillegg.
Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert.
Pulsator
Å ha forhåndsbestillt pulsator kan for noen være viktig for lindring etter operativ behandling. Andre vil foretrekke bruk av dobbeltkompresjon. Fysioterapeut vil være med på å vurdere antall daglige behandlinger – men det vil som regel ligge på 1 til 2 ganger om dagen, innstilling vil reguleres i samråd med fysioterapeut. Behandling med pulsator er også viktig i forhold til både restitusjon og behandlingsresultat.
Tverrfaglig behandlingsperspektiv
Tverrfaglig behandlingsperspektiv er et bærende element i lipødem behandlingen hos IbsenSykehusene.
Vi vet at det er spesielt viktig å holde kontroll på vekten for lipødem pasienter. Våre kliniske ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med vektreduksjon, anti-inflammatorisk kostholdsplan og medikamentell behandling av overvekt.
Vi samarbeider tett med fysioterapeuter, og ser gjerne at din fysioterapeut tar kontakt med oss for å hospitere og eventuelt følge deg ved operasjon.
Behandling av lipødem hos IbsenSykehusene
Behandlingstilbudet for lipødem er i dag begrenset, både i det offentlige og i det private helsevesenet. Dette er en pasientgruppe som på mange måter er usynlig. Plagene, smertene og de psykososiale faktorene pasientene utsettes for har fått liten plass i det offentlig rom.
IbsenSykehusenes mangeårige kompetanse og erfaring innen overvekt og fedmekirurgi – slankeoperasjoner – setter oss i en unik posisjon til å tilby denne pasientgruppen en helhetlig, tverrfaglig behandling på pasientenes premisser – med pasienten i sentrum.
Vårt faglige team innen lipødem består av plastikkirurgene Bård Nordang og Ashwin Reddy, Kliniske ernæringsfysiologer Christian Lyckander og Marlene Kielland, sykepleier Malene Bjerva samt driftssjef IbsenSykehuset Porsgrunn og sykepleier Venhild Roaldstad Holte og anestesilege Trygve Bilberg.
IbsenSykehuset Porsgrunn ligger sentralt geografisk plassert i Vestfold og Telemark, med god transporttilknytting til E18, tog, buss og Torp flystasjon samt annen offentlig kommunikasjon. Flyplassen Torp Sandefjord er kun 35 minutter unna med bil. Reisetid med bil fra Oslo sentrum er under 2 timer.
Fettsuging med WAL som behandlingsmetode for lipødem
Behandlingen foregår i første hånd ved hjelp av spesialutstyr for fettsuging, ‘Water Assisted Liposuction’, (WAL) eller vannassistert fettsuging, der det sykelige bindevevslingnende fettet fjernes effektivt og skånsomt. Denne behandlingen har store fordeler i forhold til tradisjonell fettsuging, ettersom lymfesystemet ikke utsettes for store traumer, og pasientene får et bedre behandlingsresultat.
Med denne behandlingsmetoden kan kirurgen fjerne større mengder sykt vev enn det som er vanlig med andre metoder. Her spiller også kirurgens teknikk inn. Videre får huden et slettere og mer naturlig glatt uttrykk, uten søkk og kratere som vil være tilfelle der man ikke får fjernet alt det sykelige bindevevslignende fettet. Kompresjon er viktig her for å presse huden sammen etter inngrepet, lindre smerter,
Pasienter forteller at de opplever en umiddelbar bedring av lipødem smertene etter at den umiddelbare postoperative hevelsen som følger ved metoden har gitt seg. Det er allikevel selvsagt operasjonsubehag og smerter som ved ethvert operativt inngrep som involverer fettsuging.
Behandlingene foregår i en serie operasjoner, der man behandler ferdig ett og ett område, for å oppnå et best mulig resultat. Det er viktig at alt det syke fettvevet fjernes helt, slik at lipødemet ikke kommer tilbake. For enkelte pasienter kan det syke fettvevet affisere mage, hofter, rumpe og armer, slik at man må påregne flere behandlinger. Det må være et opphold mellom behandlingene.
Teknikken i utførelsen av fettsugingen har mye å si for behandlingsresultatet. Dr Nordang på IbsenSykehusene er en erfaren kirurg som har utført en rekke primære inngrep i tillegg til reoperasjoner med gode resultater. Samtidig er pasientsikkerhet svært viktig. Derfor setter vi begrensinger på hvor mange liter fett som fjernes hos hver enkelt pasient under en og samme behandling. Kirurgen vil dermed konsentrere seg om ett område av gangen. Det er viktigere å fjerne all lipødem vevet skikkelig ett sted, enn å utføre en delvis over et stort område i en seanse.
Enkelte pasienter vil ha behov for behandling for sprengte blodkar og variser. Dersom det er mistanke om at dette er nødvendig vil pasienten bli undersøkt og eventuelt behandlet av karkirurg i forkant av fettsugings behandlingen.
Fysioterapi
Pasientene følges opp av fysioterapeut før og etter behandlingen, og vi anbefaler i tillegg behandling med spesialtilpasset kompresjonstøy. Kompresjonstøyet bør være tilpasset i forkant av operasjon slik at det kan påføres mens pasienten fremdeles er under sedasjon/narkose. Norsk lymfødem og lipødem forening, NLLF har en oversikt over anbefalte fysioterapeuter.
Det praktiske
IbsenSykehusene tilbyr delbetalingsløsninger for medisinske behandlinger.
Lipødem er en medisinsk tilstand med medisinsk diagnose etter ICD11 kodeverket. I tillegg har vi avtaler med forsikringsselskap som dekker denne behandlingen under sin behandlingsforsikring. Du kan lese mer om helseforsikring, betaling og delbetaling, og våre betalingsbetingelser her.
For et pristilbud på din lipødembehandling, ønsker vi at du først bestiller en konsultasjon, slik at vi kan sette opp et behandlingsforløp for deg.
Forberedelser til lipødemkirurgi
Lipødemkirurgi krever en del forberedelser.
- Du må ikke ha akutte sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner, på det tidspunktet du opereres.
- Dersom du har nylig gjennomgått Covid-19 (siste 8 ukene) må du ta kontakt med sykehuset.
- Du må opplyse kirurgen om kroniske sykdommer, allergi og medikament bruk på helseopplysningsskjema og i samtale med legen, siden disse kan medføre økt operasjonsrisiko eller uheldige bivirkninger.
- Blodfortynnende medikamenter som Acetylsalisylsyre (Albyl E, og lignende) må man stoppe minst 1-2 uker før operasjonen, forhør deg med legen.
- Røyking bør opphøre 6-8 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.
- All kirurgi utføres på vårt sykehus og det anbefales at du blir en natt på sykehuset.
- Man må ha hjelp til hjemreise, og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første dagene etter hjemkomst.
- Ved generell bedøvelse/anestesi må man være fastende 6 timer før inngrepet. Skal man opereres tidlig, (før kl. 10) skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost seks timer før operasjon ved oppstart etter kl.12, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave. Man kan drikke klare væsker (vann/saft) inntil 2 timer før operasjon (IKKE melk).
- Blodprøver: Tas 1 uke før operasjon. Pasientene får opplysninger om dette i eget skriv.
- Kompresjonstøy: Man må ha med seg tilpasset kompresjonstøy på operasjonsdagen. Operasjonen kan ikke foretas dersom man ikke har kompresjonstøy. Se eget skriv om kompresjonstøy. Vi anbefaler at du starter opp med kompresjonstøy ca en måned før operasjon for å vende deg til å ta den av og på, samt kjenne på hvordan den sitter/føles.
- Pulsator: Har du tilgang til pulsator anbefaler vi at du øver på å ligge i denne. Bruk ca. 30-60 min hver dag, på lavt trykk til å begynne med (20-30). Etter hvert kan du øke til opp mot 45-50.
- Farrow-wraps: Dette er kompresjon som du kan ha utenpå kompresjonsbukse eller armer. Disse regulerer du selv stramheten på, og er et fint supplement til kompresjonstøy. Har du Farrow wraps, ta de med på operasjonsdagen.
- En uke før operasjonen blir det sendt resepter elektronisk til apoteket. Antibiotika skal du begynne å 2 timer før operasjonen. Smertestillende tabletter og blodfortynnende skal brukes i etterkant av operasjon og må medbringes til operasjon.
Mulige komplikasjoner ved lipødemkirurgi
- Blodansamling (hematom) kan utvikles etter operasjonen, ettersom fettsuging innebærer store sårflater under huden. Det er derfor meget viktig med forberedelser med kompresjonstøy hjemme (se forberedelser hjemme). Det er meget viktig å bruke kompresjonstøy som avtalt.
- Bandasje/tape. Pasienten får informasjon om at det kan komme litt blod i bandasjen og hvordan man skal forholde seg til det. Blir bandasjen gjennomtrukket skal den skiftes, og om det kan være snakk om blødning skal sykehuset kontaktes på vakttelefon.
- Infeksjon skjer meget sjeldent på vårt sykehus, men kan oppstå etter 2-3 dager. Dette forebygges med god kirurgisk teknikk samt bruk av antibiotika. Hvis man etter 2-3 dager får økt smerte, hevelse, rødme eller feber, skal man ta kontakt med sykehuset, kirurgen eller søke lokal lege/legevakt.
- Dårlig sirkulert vev (nekrose) kan oppstå etter denne type kirurgi. Dette er sjeldent og oppstår lettere hos røykere og pasienter med diabetes. Det kan også skje i forbindelse med blodansamling og/eller infeksjon. Godt tilpasset kompresjonstøy er viktig slik at det ikke oppstår sår og eventuelt nekroser under kompresjonstøyet.
- Serom: Dette er samling av sårvæske rett under huden. Dette gir en lomme som fylles med væske og det kjennes varmt. Du kan se at det bølger på huden. Kan oftest rettes opp i ved å legge ekstra kompresjon over seromet, f.eks med en silikonplate inni kompresjonen, eller en wrap over. Noen ganger er det nødvendig å tømme seromet, det skal gjøres av kirurg eller sykepleier.
- Dren: Ved operasjoner der det blir lagt inn dren etter operasjonen, blir blødningen på drenene kontrollert daglig inntil den er slik at det er tilrådelig å fjerne dem.
Forbigående lav blodprosent.
Etter operasjonen
- Oppstart av blodfortynnende dagen etter operasjon.
- Man kan dusje 6-7 dager etter operasjonen, men utover det skal kompresjonstøyet brukes kontinuerlig i minst 2 til 4 uker eller lenger iht. avtale med kirurgen. OBS smerter. Se eget skriv om kompresjonsbruk i forbindelse med lipødemkirurgi.
- Tilsyn av fysioterapeut og oppstart av pulsator etter 4-5 dager. Etter dette anbefaler vi fysioterapi ukentlig, samt bruke pulsator 1-2 ganger daglig dersom ikke annet er avtalt.
- Kontroll av sår og Hb (blodprosent) etter 5 dager hos f.eks egen lege eller sykepleier på IbsenSykehuset. Det er helt normalt med Hb på 8-tallet etter operasjon. Er den under 9 anbefaler vi jerntilskudd. Det er normalt å føle seg svimmel ved litt lav blodprosent, så det er viktig å få i seg nok drikke, gjerne litt Farris e.l. for å kompensere.
- 3-4 uker etter operasjon må det tilpasses nytt kompresjonstøy klass 2, måltilpasset og flatstrikket.
- Sting fjernes hos egen lege eller på IbsenSykehuset etter 10-12 dager.
- Sykmelding blir utstedt for 2 uker, men må evt forlenges hos egen lege.
- Hevelse og blåmerker er vanlig, men disse forsvinner i løpet av noen uker. Det er heller ikke uvanlig med nedsatt følelse og nummenhet i enkelte områder, men dette er som regel forbigående.
- Du kan oppleve stikkende og såre smerter som plutselig kommer og går, dette er også vanlig og ikke farlig.
Vi anbefaler vi at du overnatter en natt på IbsenSykehuset. Du blir da tilsett av kvalifisert personell gjennom kvelden og natten. Kirurgen snakker med deg før du skrives ut og gir det epikrise og informerer om sykemelding, medisiner og vaktberedskap.
Kontroller
Sykepleier vil ta kontakt med pasientene innen 3 dager pr telefon etter operasjonen for å høre at forløpet er i henhold til forventningene. I disse samtalene vil vi fange opp eventuelle komplikasjoner og eventuelle tilleggs kontroller hos kirurg vil bli avtalt.
Kontroll av sår og Hb (blodprosent) etter 5 dager hos f.eks egen lege eller sykepleier på IbsenSykehuset. Det er helt normalt med Hb på 8-tallet etter operasjon. Er den under 9 anbefaler vi jerntilskudd. Det er normalt å føle seg svimmel ved litt lav blodprosent, så det er viktig å få i seg nok drikke, gjerne litt Farris e.l. for å kompensere. Siste kontroll er etter 12 måneder.
Når foreligger det endelige resultatet?
Rett etter operasjonen ser man et mindre volum og forbedret kontur, men i løpet av 3-4 dager får man relativt stor hevelse. Denne avtar betydelig etter 10-14 dager. I løpet av denne tiden blir kompresjonstøyet noe mindre stramt og mer behagelig å ha på. Det endelige resultatet ser man først etter 4-6 måneder.
Da lipødemkirurgi gjerne innebærer flere inngrep, kan det ta lang tid før det endelige resultatet med tanke på volumforbedringene foreligger. De aller fleste merker reduksjon av smerter etter noen dager. Selv om lipødemkirurgi ikke er kosmetisk gjør vi vårt beste for at du også skal få et godt estetisk resultat.
Lipødem behandling oppsummert
- Diagnose
- Fettsuging med WAL
- Fysioterapi
- Kostholdsveiledning
- Tverrfaglig behandling
- Inneliggende behandling på sykehus
- Sentralt beliggende sykehus i Porsgrunn
- Delbetalingsordninger
- Avtaler med forsikringsselskap
- Oppfølging i 12 måneder etter inngrepet
Kilder og litteraturliste:
De Weerd, L et al, Kirurgen (2020)
FHI: INDIKATORER FOR IKKE-SMITTSOMME SYKDOMMER (NCD) Overvekt og fedme blant voksne (indikator 14)Publisert 25.10.2017 Oppdatert 16.02.2021
FHI: KMI og helse Kroppsmasseindeks (KMI) og helse, Publisert 03.02.2004 Oppdatert 01.03.2015
OBS– inneholder anbefalinger om livvidde.
Zinöker S, et al: Behandlingsalternativer for sykelig fedme: en hurtigoversikt for samvalgsverktøy. Rapport 2020. Oslo: Folkehelseinstituttet, 2020
Treatment options for morbid obesity report 2020
Dagens Medisin: Tre av fire blir kvitt type 2-diabetes etter fedmekirurgi (Publisert: 2019-10-12 — 17.57)
Bertsch T, Erbacher G, Corda D, Damstra RJ, et al. Lipoedema.myths and facts, Parts 5. Phlebologie 2020;49;31-50
https://www.thieme-connect.com
Bertsch T, et al: European Best Practice of Lipoedema – Summary of the European Lipoedema Forum consensus DOI
https://doi.org
Published online: January 31, 2020, Phlebologie 2020; 49: 31–49
https://www.thieme-connect.com
Herbst KL, et al: Standard of care for lipedema in the United States. Phlebology. 2021 Dec;36(10):779-796. doi: 10.1177/02683555211015887. Epub 2021 May 28. PMID: 34049453; PMCID: PMC8652358.
Ishaq, M., Bandara, N., Morgan, S. et al. Key signaling networks are dysregulated in patients with the adipose tissue disorder, lipedema. Int J Obes (2021).
Tysk forsikringskasseretningslinjer:
Deutsch Arztebl Int. 2020 Jun; 117(22-23): 396–403. Published online 2020 Jun
doi: 10.3238/arztebl.2020.0396
Behandlingsparadigme figur
Tyske behandlingsretningslinjer (2015): S1-Leitlinie Lipödem, AWMF Registernummer 037-012, ICD 10 R60.9 Ödem, nicht näher bezeichnet
Fink JM, et al: Leg Volume in Patients with Lipoedema following Bariatric Surgery. Visc Med. 2021 Jun;37(3):206-211. doi: 10.1159/000511044. Epub 2020 Oct 22. PMID: 34250078; PMCID: PMC8237786.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Peprah K, MacDougall D. Liposuction for the Treatment of Lipedema: A Review of Clinical Effectiveness and Guidelines [Internet]. Ottawa (ON): Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2019 Jun 7.
Baumgartner A. et al:. Improvements in patients with lipedema 4, 8 and 12 years after liposuction. Phlebology. 2021 Mar;36(2):152-159. doi: 10.1177/0268355520949775. Epub 2020 Aug 26. PMID: 32847472.
Sanhofer M, et al: Prevention of progression of lipedema with liposuction using tumescent local anaesthesia: Results of an international concensus conference. Dermatol Surg 2020;46:202-228
Sanhofer M, et al: Anesthesia in Lipedema Patients: A Retrospective Analysis. Journal of Drugs in
Dermatology March 2021;Vol 20: Issue 3|326
World Health Organization. Obesity and overweight: World Health Organization. 2018
Rubino F, Puhl RM, Cummings DE, et al; Joint international consensus statement for ending stigma of obesity. Nat Med. 2020 Apr;26(4):485-497. doi: 10.1038/s41591-020-0803-x. Epub 2020 Mar 4. PMID: 32127716; PMCID: PMC7154011.
Bray GA, Kim KK, Wilding JPH; World Obesity Federation. Obesity: a chronic relapsing progressive disease process. A position statement of the World Obesity Federation. Obes Rev. 2017 Jul;18(7):715-723. doi: 10.1111/obr.12551. Epub 2017 May 10. PMID: 28489290.
Cummings DE, Rubino F. Obesity: what’s in a word? Lancet Diabetes Endocrinol. 2021 Jul;9(7):408-409. doi: 10.1016/S2213-8587(21)00122-4. Epub 2021 May 11. PMID: 33989536.
Syn NL, Cummings DE, et al; Association of metabolic-bariatric surgery with long-term survival in adults with and without diabetes: a one-stage meta-analysis of matched cohort and prospective controlled studies with 174 772 participants. Lancet. 2021 May 15;397(10287):1830-1841. doi: 10.1016/S0140-6736(21)00591-2. Epub 2021 May 6. PMID: 33965067.
Rubino F, Cummings DE et al; Delegates of the 2nd Diabetes Surgery Summit. Metabolic Surgery in the Treatment Algorithm for Type 2 Diabetes: A Joint Statement by International Diabetes Organizations. Diabetes Care. 2016 Jun;39(6):861-77. doi: 10.2337/dc16-0236. PMID: 27222544.
Wilding JPH, Batterham RL, et al; STEP 1 Study Group. Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity. N Engl J Med. 2021 Mar 18;384(11):989. doi: 10.1056/NEJMoa2032183. Epub 2021 Feb 10. PMID: 33567185.